iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
9,2 10
78 beoordelingen

Achterblijvende Bouw van Sociale Huurwoningen in Twente

1 minuten lezen

Terug

Ondanks gemaakte afspraken tussen Twentse gemeenten, de provincie en het Rijk om tot 2030 ruim 6000 sociale huurwoningen te bouwen, blijken de huidige bouwplannen tekort te schieten. Het onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia onthult dat de bestaande woningbouwplannen niet adequaat het tekort aan sociale huurwoningen in de regio oplossen.

In de 'harde bouwplannen' van de gemeenten is slechts beperkte ruimte gereserveerd voor sociale huur, zo blijkt uit gegevens bij provincie en Rijk. Sommige gemeenten hebben zelfs helemaal geen sociale huur in hun plannen opgenomen. Dit staat haaks op de ambitie om 30 procent van de totale Twentse huizenbouw aan sociale huur toe te wijzen.

Ondanks de tekortkomingen in de huidige plannen, is er hoop op verbetering. Volgens directeur Wilma van Ingen van Domijn en voorzitter van de Twentse koepel van corporaties, tonen gemeenten bereidheid om meer sociale woningbouw op te nemen in hun nog zachte bouwplannen. Corporaties kunnen dit financieren, ondanks belemmeringen door bepaalde heffingen.

Onzekerheid over Oplossing voor Woningnood

Hoewel er positieve intenties zijn om het aanbod van goedkope huurwoningen te laten groeien, blijft het onzeker of het tekort aan sociale huurwoningen tegen 2030 zal zijn opgelost. Van Ingen benadrukt dat dit niet met zekerheid te voorspellen is.

Om de woningnood aan te pakken, is het essentieel om het proces van plannen maken en bouwen te versnellen. Van Ingen voorspelt dat Twente meer modulaire en flexibele woningbouw zal zien, met de nadruk op snelheid en aanpasbaarheid.

Van Ingen is optimistisch over het onderzoeken van een bouwstroom-aanpak waarbij een reeks huizen van een bepaald type op verschillende locaties in Twente wordt gebouwd op basis van één vergunning. Dit zou veel tijd kunnen besparen en een effectievere aanpak mogelijk maken.

De directeur benadrukt dat een dergelijke werkwijze niet alleen tijdbesparend is, maar ook kostenefficiënt. Door één keer een vergunning aan te vragen, kunnen bouwprojecten snel worden uitgerold op diverse locaties in Twente, wat mogelijk ook de kostprijs ten goede komt.

Bron: Tubantia

Publicatiedatum 13/12/2023

Contact

iQ Makelaars Enschede
Roessinghsbleekweg 21,
7522 AH Enschede

E: enschede@iqmakelaars.nl
T: 053 - 760 16 00
Whatsapp +31 6 135 274 00

053 - 760 16 00

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring.