iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
9,2 10
78 beoordelingen

Krakers Gedwongen tot Vertrek uit Oud Tubantiapand, Maar Hun Strijd Gaat Door

1 minuten lezen

Terug

De rechtbank heeft maandag besloten dat twee krakers het voormalige Tubantiapand aan de Getfertsingel moeten verlaten. Dit betekent echter niet het einde van hun strijd voor betaalbare huisvesting.

Kritiek op Huisvestingsbeleid en Langdurige Leegstand

Tijdens zijn toespraak uitte Brandenburg scherpe kritiek op het huidige huisvestingsbeleid van de gemeente Enschede, waarvan hij beweert dat het vooral gericht is op de bouw van te dure woningen. Daarnaast noemde hij de langdurige leegstand van het oude Tubantiapand onverklaarbaar.

Krakers Blijven Vastberaden ondanks Uitspraak Rechtbank

Joachim Brandenburg sprak maandag voor het stadhuis met sympathisanten over de gerechtelijke uitspraak. Het Ei van Ko werd bewust gekozen als locatie omdat er in het stadhuis een actueel debat plaatsvond.

Broedplaats voor Creatief Talent

Brandenburg en Wolthuis kraakten het pand namens de Stichting Pavilion, die zij beschouwen als een rechtspersoon voor kraken. Hun actie is een protest tegen het feit dat het gebouw sinds het vertrek van Tubantia in 2014 al geruime tijd leegstaat. De twee zien het complex als een ideale broedplaats voor creatief talent.

Steun van Sympathisanten en Gemeentelijk Standpunt

Brandenburg bedankte zijn sympathisanten voor hun steun. "Mensen kwamen langs om eten te brengen of ons op andere manieren te ondersteunen." In de raadsvergadering in het gemeentehuis werd het onderwerp kort besproken, maar er werden weinig woorden aan vuil gemaakt. Wethouder Jeroen Diepemaat stelde dat krakers op deze manier niets bereiken.

Juridische Procedures en Toekomstplannen voor het Pand

Wat betreft de oproep om de krakers gewoon 'het pand uit te jagen', zoals PVV-leider Hidde Heutink het verwoordde, had Diepemaat weinig te zeggen. "Wij zullen niemand met pek en veren verjagen; we volgen gewoon de juiste juridische procedures. Ze hebben tot 21 september om te vertrekken en het pand netjes achter te laten." Bovendien werd benadrukt dat er al wordt gewerkt aan een 'creatieve' invulling van de locatie, waarbij gesprekken gaande zijn met een partij die horeca wil vestigen en waarvan gehoopt wordt dat de vergunningen binnen twee tot drie maanden geregeld zijn.

Publicatiedatum 22/09/2023

Contact

iQ Makelaars Enschede
Roessinghsbleekweg 21,
7522 AH Enschede

E: enschede@iqmakelaars.nl
T: 053 - 760 16 00
Whatsapp +31 6 135 274 00

053 - 760 16 00

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring.