iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
9,2 10
78 beoordelingen

Opgelet bij energieoverstap: kosten lopen op

1 minuten lezen

Terug

Overstappen naar een andere energieleverancier wordt vanaf morgen duurder. Energiemaatschappijen bieden nu weer vaste contracten aan, wat lange tijd niet gebeurde vanwege de schommelende energieprijzen. Klanten konden gemakkelijk overstappen en profiteren van welkomstpremies en lagere tarieven bij concurrenten, waardoor energieleveranciers bleven zitten met dure voorraden. Vanaf morgen wordt de opzegboete echter berekend op basis van het economische verlies voor de energiemaatschappij, waardoor het overstappen duurder kan uitvallen.

Consumenten die snel willen overstappen naar een vast contract kunnen mogelijk profiteren als de energieprijzen in de komende maanden sterk dalen. Vergelijkingssites draaien overuren door de toenemende vraag naar informatie over energiecontracten. Er is echter ook voorzichtigheid geboden, aangezien sommige aanbiedingen, zoals een contract van slechts drie maanden aangeboden door Coolblue, niet echt als 'vast' kunnen worden beschouwd. Sommige energieleveranciers bieden vaste klantenkortingen aan, terwijl anderen verschillende prijzen hanteren voor nieuwe en bestaande klanten, wat kan leiden tot aanzienlijke prijsverschillen.

Daarnaast zijn er meer valkuilen waar consumenten voor moeten opletten. Het Twentse energiebedrijf Pure Energie rekent bijvoorbeeld maandelijks €20 meer voorschot dan wat vergelijkingssite Independer aangeeft. Dit werd ontdekt door een klant die via Independer een contract afsloot met Pure Energie. Het bedrijf gaf aan dat ze het 'standaard jaarverbruik' van de netbeheerder gebruikten in plaats van het door Independer berekende voorschotbedrag. Dit kan leiden tot misleiding van klanten, en Independer is van plan om met Pure Energie in gesprek te gaan om de onduidelijkheid op te helderen. Het blijft echter moeilijk om te voorspellen of het slim is om over te stappen naar een vast contract of te speculeren op dalende energieprijzen, aangezien niemand zeker weet hoe de gas- en stroomprijzen zich komende winter zullen ontwikkelen.

Publicatiedatum 02/06/2023

Contact

iQ Makelaars Enschede
Roessinghsbleekweg 21,
7522 AH Enschede

E: enschede@iqmakelaars.nl
T: 053 - 760 16 00
Whatsapp +31 6 135 274 00

053 - 760 16 00

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring.