iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
9,2 10
78 beoordelingen

Twentse huizenprijzen blijven stijgen: doorstroming niet optimaal

1 minuten lezen

Terug

De Twentse woningmarkt blijft worstelen met een gebrek aan doorstroming, ondanks lichte tekenen van hoop. Uit recente gegevens van de NVM-afdeling Twente blijkt dat het aantal woningen dat in het derde kwartaal te koop is gezet, met 5 procent is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Als reactie op dit schaarse aanbod is de gemiddelde transactieprijs in de regio met 4 procent gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal.

In tegenstelling tot de Twentse markt, dalen de huizenprijzen in de Randstad wel. Het derde kwartaal van 2023 zag een stijging van 1 procent in het aantal verkochte huizen in Twente ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, met een indrukwekkende stijging van 8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

Toch blijft de markt in Twente vooralsnog vastzitten. Marloes Haarhuis, voorzitter van de NVM-afdeling Twente, benadrukt: "Het derde kwartaal laat wel zien dat kopers nog steeds vertrouwen hebben. Kopers in Twente konden gemiddeld uit 2,6 woningen kiezen, dat is evenveel als in het tweede kwartaal." Dit heeft echter geleid tot een toename van biedingen boven de vraagprijs, met maar liefst 42 procent van de huizen die in Twente boven de vraagprijs werden verkocht. Het delicate evenwicht op de markt blijft dus onhersteld.

Haarhuis onderstreept de noodzaak van breed bouwen om de markt weer vlot te trekken: "Bouwen in de stad, op het platteland én voor alle groepen woningzoekenden is de enige manier om de vaart er echt weer in te krijgen en de noodzakelijke doorstroming op gang te brengen."

Opvallend is dat de looptijd van het Twentse woningaanbod nu gemiddeld 70 dagen bedraagt, vier dagen korter dan in het tweede kwartaal van 2023, maar achttien dagen langer dan in dezelfde periode vorig jaar. Desondanks werden in het tweede kwartaal van dit jaar 60 procent van alle woningen die bij NVM-makelaars werden aangemeld, binnen een maand verkocht, met nog eens 18 procent binnen twee maanden en 7 procent binnen drie maanden. Dit vertaalt zich naar een indrukwekkende kans van 85 procent voor woningen in Twente om binnen drie maanden verkocht te worden. De Twentse woningmarkt mag dan uitdagingen blijven ondervinden, maar er zijn nog steeds lichtpuntjes voor zowel kopers als verkopers.

Bron: Tubantia

Publicatiedatum 06/10/2023

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool

Contact

iQ Makelaars Enschede
Roessinghsbleekweg 21,
7522 AH Enschede

E: enschede@iqmakelaars.nl
T: 053 - 760 16 00
Whatsapp +31 6 135 274 00

053 - 760 16 00

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring.