iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
9,2 10
78 beoordelingen

Videodeurbellen en Privacy: Wat mag wel en wat mag niet?

2 minuten lezen

Terug

De opkomst van videodeurbellen roept zorgen op bij de Enschedese D66. Het gebruik van deze technologie leidt tot mogelijke inbreuken op de privacy, en er is bezorgdheid dat veel mensen niet goed op de hoogte zijn van de regelgeving. Wat is toegestaan en wat niet? En wie handhaaft de regels?

Verantwoordelijk wethouder Harmjan Vedder erkent het groeiende probleem en merkt op dat maar weinig mensen zich bewust zijn van de bestaande regels. Filmen mag alleen op eigen grond, en als je filmt moet je dat laten weten. Zelf heeft hij er ook mee te maken: "Mijn beide buren hebben een videodeurbel. Als ik 's ochtends de deur uitga, weet ik zeker dat ik daar duidelijk in beeld ben." Toch benadrukt Vedder dat de gemeente niet direct betrokken is bij de regulering van videodeurbellen. Voor informatie verwijst hij naar de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Om de zorgen van de D66 tegemoet te komen, overweegt de gemeente Enschede wel om de privacyregels met betrekking tot videodeurbellen op de gemeentewebsite te plaatsen.

Ben jij in het bezit bent van een videodeurbel? Dan is het essentieel om de volgende regels te volgen:

 1. Zorg ervoor dat de camera uitsluitend je eigen privéterrein vastlegt, en niet de woning of de tuin van je buren, noch de openbare weg, zoals trottoirs of parkeerplaatsen.
 2. In gevallen waarin de locatie van je voordeur (bijna) direct aan de straat grenst, dien je extra voorzorgsmaatregelen te nemen om de privacy van voorbijgangers te waarborgen. Dit omvat de volgende stappen:
  • Stel de camera correct af. Indien dit niet mogelijk is zonder het vastleggen van de stoep, overweeg dan camera's die specifieke zones op de openbare weg uitsluiten om voorbijgangers onherkenbaar te maken.
  • Beperk de bewaartermijn van opgenomen beelden, of overweeg zelfs om helemaal geen beelden op te slaan. Je mag de beelden niet delen zonder expliciete toestemming van de personen die zijn gefilmd.
  • Informeer mensen duidelijk over de aanwezigheid van de camera, bijvoorbeeld door middel van een opvallende sticker of een bordje.
  • Personen die worden vastgelegd, hebben het recht om de beelden te bekijken die van hen zijn gemaakt.
  • Zorg voor een veilige beveiliging van de camerabeelden om ongeoorloofde toegang te voorkomen.    
 3. In het geval dat je in een huurwoning verblijft, dien je mogelijk toestemming te vragen van de verhuurder, aangezien het ophangen van een videodeurbel in strijd kan zijn met de algemene huurvoorwaarden.

Wanneer er klachten worden ingediend over het gebruik van je videodeurbel, kan de Autoriteit Persoonsgegevens om informatie vragen. Als de klacht gegrond blijkt te zijn, kan dit leiden tot waarschuwingen of zelfs boetes.

Bron: Tubantia

Publicatiedatum 13/10/2023

Contact

iQ Makelaars Enschede
Roessinghsbleekweg 21,
7522 AH Enschede

E: enschede@iqmakelaars.nl
T: 053 - 760 16 00
Whatsapp +31 6 135 274 00

053 - 760 16 00

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,3 / 10. Elke klant met een unieke ervaring.