Nieuws

Twentse huizenprijs door het dak: ‘Er gaan mensen in de problemen komen’

ENSCHEDE - De lage rentestand, het geringe aanbod en financieel goed voorbereide kopers hebben de huizenprijs in Twente naar ongekende hoogte gestuwd. Makelaars en adviseurs spreken van een ‘extreem overspannen’ situatie, die voorlopig nog niet eindigt, maar waarvan de gevolgen ongewis zijn. „Er gaan mensen in de problemen komen.”  
 
Uit een steekproef van deze krant blijkt dat sommige woningen in twee jaar tijd anderhalf keer zoveel waard zijn geworden. Zo werd een Enschedese jarendertigwoning in de wijk Hogeland - in 2018 nog gekocht voor 180.000 euro - halverwege 2020 voor 275.000 euro verkocht. Zonder dat er tussentijds een verbouwing aan te pas kwam. Een twee-onder-een kapwoning in de wijk Bornsche Maten, in 2016 nog verkocht voor 227.500 euro, ging onlangs voor meer dan 310.000 euro naar een nieuwe eigenaar. Er werd fors boven de vraagprijs geboden.

Extreem overspannen
Deze beide voorbeelden staan niet op zichzelf, vertellen makelaars en financieel adviseurs uit deze regio. Twintig, zelfs dertig geïnteresseerden die zich binnen twee dagen voor een woning melden zijn allang geen uitzondering meer. Zelfs de ‘winkeldochters’ - huizen waar vroeger nauwelijks animo voor was - gaan snel van de hand.

Na de kredietcrisis daalden de prijzen, tot juni 2013; sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Een bestaande woning is op dit moment, volgens het CBS, bijna 10 procent meer waard dan in januari 2020. Gemiddeld kost een koopwoning in Nederland nu 360.000 euro, nooit eerder lag dat bedrag zo hoog. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in januari 2021 bijna 58 procent hoger.

Binnen 25 dagen
In Twente is de doorlooptijd kort: een woning werd gemiddeld in 25 dagen verkocht. 10 procent (van de vraagprijs) overbieden is niet ongebruikelijk. Dat kan ook, omdat de rentestand zo laag is. „Geld lenen is gewoon heel goedkoop”, zegt hypotheekadviseur John Bonke. „Het verschil tussen een lening van 200.000 euro of 250.000 euro is maar een paar euro per maand. Daar ligt niemand wakker van.” Kamp: „Mensen kopen in hun ogen niet iets voor drie ton. Ze kopen iets voor het maandbedrag. En dat is vaak lager dan een huurprijs.”

De regionale makelaars en adviseurs verwachten dat de prijs hier voorlopig nog niet daalt. Zelfs een nieuwe crisis gaat daar niet voor zorgen; wie noodgedwongen van een huis af moet, raakt hem goed kwijt, omdat de vraag zoveel groter is dan het aanbod. 

Toch vreest adviseur Bonke wel voor persoonlijk leed. Corona gaat banen kosten, met als gevolg dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. „Wie geen Nationale Hypotheekgarantie heeft, gaat dan in de problemen komen”, zegt hij. „Dan moet je verkopen, een huurwoning vinden die er niet is; dat geeft stress.” Dat onheil heeft volgens hem de huidige situatie ook in zich.

 

BRON: Twentse Courant Tubantia - Arjan te Bogt

26 februari 2021 Meer
Enschede koploper in Overijssel in Aardgasvrij wonen

Wat betreft energietransitie is de gemeente Enschede koploper in Overijssel. Er is maar liefst 15,5 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. In 2050 moet heel Nederland aardgas vrij zijn. Momenteel is 4,2 procent van de woningen in Overijssel niet verwarmd door aardgas, blijkt uit onderzoek van Vattenfall. 

Enschede staat aan kop als het gaat om warmtetransitie, maar ook in Deventer zijn veel huizen van het gas af (6,4 procent). De koplopers hebben ervoor gekozen om de woningen aan te sluiten op een warmtenet in plaats van het gasnet. Momenteel is Tubbergen nummer 1 als het op warmtepompen aankomt, tenminste 2,8 procent van alle koopwoningen heeft hier een warmtepomp.

 

Bron: Huisaanhuis Enschede
19 november 2020

23 november 2020 Meer
Stijgende WOZ-waarde in Enschede

Ieder jaar maakt elke gemeente een schatting van de waarde van een woning. Hierbij gaat het over de WOZ-waarde. Volgens het CBS is de gemiddelde woningwaarde in Enschede gestegen ten opzichte van een jaar eerder. 

Ieder jaar bepaalt de gemeente wat de waarde is van alle onroerende zaken in Enschede. Hier vallen woningen, bedrijfspanden maar ook grond onder. Aan de hand van de waarde die wordt gesteld bepaalt men hoeveel belasting er betaald moet worden. Hoe meer de woning waard is, hoe hoger de belasting is. 

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning is nog nooit zo hoog geweest, meldt het CBS. Dit jaar is de gemiddelde waarde bijna 9 procent meer dan het afgelopen jaar. 

In Enschede is de gemiddelde waarde 194.000 euro, in 2019 was dit nog 181.000 euro. Er is een stijging van 7,2 procent. De gemiddelde waarde in Nederland is een stuk hoger, 270.000 euro. 

 

Bron: Indebuurt Enschede
20 september 2020

28 september 2020 Meer
Positieve berichten voor woningzoekers

Voor mensen die op zoek zijn naar een woning is er goed nieuws. De komende jaren worden er waarschijnlijk weer meer woningen gebouwd. In het eerste halfjaar van 2020 zijn er meer vergunningen voor woningbouw afgegeven dan in het eerste half jaar van 2019, blijkt uit cijfers van het CBS. 

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2020 werden er ruim 8 procent meer vergunningen verleend. Dit zijn bijna 15.000 woningen meer. Dat betekent niet dat die huizen er dit jaar al staan, doorgaans duurt dat nog wel twee jaar nadat de vergunning is verleend.

Bron: RTL Nieuws

10 september 2020 Meer
20 nieuwe sociale huurwoningen in Enschede

In totaal worden er 20 nieuwe en zeer duurzame woningen gebouwd in de wijken Stroinkslanden en Stadsveld. De woningen worden gerealiseerd door woningcorporatie De Woonplaats en ontwikkelend en gebouwd door Trebbe. 

De woningen hebben allemaal drie slaapkamers en zijn erg duurzaam. Het energieconcept bestaat uit elektrische convectoren, zonnepanelen en een tapwater warmtepomp. Daarmee worden de woningen duurzaam en comfortabel voor de toekomstige bewoners. 

De verhuur van de woningen zal via een loting gebeuren en in een huursegment tot 737,14 euro per maand. 

Bron: Huis aan huis Enschede

 

11 juni 2020 Meer
Toch stijgende huurprijzen in Twente 

Er zijn inmiddels versoepelen rondom uitstel van betalingen en een oproep om de huren te bevriezen. Toch gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Volgens verhuurders is de stijging wel gematigder dan voorheen. 

Politieke partijen zoals SP, GroenLinks, PvdA en PVV hebben vorige maand landelijk opgeroepen om de huurprijzen te bevriezen. Zij verwachten namelijk dat veel huurders een daling hebben van het inkomen. Er is al wel de afspraak gemaakt met verhuurders om geen huisuitzettingen te doen als mensen door corona financieel in de problemen zijn gekomen.

In Twente hebben de vijftien corporaties die zijn aangesloten bij WoOn Twente de huur verhoogd vanaf 1 juli gemiddeld met 2,6 procent. Alle corporaties samen beheren de 80.00 huishoudens in dorpen en steden in de regio. De huurstijging is gelijk aan de inflatie van eind 2019, en dus volgen zij het sociaal huurakkoord. Volgens het akkoord, dat dit jaar ingaat, moet de huurstijging gelijk zijn aan de inflatie. Voorheen was dat 1 procent.

Bron: Tubantia

11 juni 2020 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief